a Rákóczi Szövetség tagszervezete a Kölcseyben

Iskolánkban 2010-től működik a Rákóczi Szövetség, és ennek a tagszervezetét Csorján Árpád koordinálja.
A rákóczis szervezet a Kárpát-medencei és a világ magyarságának szolgálatában igyekszik lehetőségeit felhasználva segíteni a magyar kultúra, a magyar nyelv és a magyar közösségek ügyét.
A Szövetség tevékenysége kiemelten a magyar fiatalokra irányul. Szervezetük több mint 28 ezer taggal és 500-nál is több helyi szervezettel rendelkezik Kárpát-medence-szerte, ezek közül 300 középiskolákban működő ifjúsági szervezet, mint a miénk is.
Tevékenységük fókuszában a középiskolás ifjúság áll. Meggyőződésük, hogy a 14 és 18 év közötti korban alakul ki az identitásnak és a kapcsolatrendszernek egy jelentős része. A Rákóczi Szövetség arra törekszik, hogy ebben az időszakban minél több olyan impulzus érje a fiatalokat, ami abban segíti őket, hogy a magyarságukra értékként tekintsenek, és minél több magyar-magyar kapcsolat alakuljon köztük.
Nemzeti ünnepekhez és emléknapokhoz kapcsolódó Diákutaztatási Programuk során 2019-ben több mint 600 középiskola 22 000 diákja utazhatott legalább egy határ átlépésével egy másik magyar közösséghez. Iskolai félévekhez kapcsolódóan középiskolás találkozók, a határ két oldalának diákjait megszólító hétvégi kirándulások, nyári táborok, a Gloria Victis és a Cultura Nostra történelmi vetélkedők, és sok száz középiskolai helyi kezdeményezés támogatása szolgálta a korosztályt.

Iskolánk is minden évben részt vesz a következő programokban:


  • -március 15-i diákutaztatás (debreceni testvériskolánkkal tartjuk így a kapcsolatot)
  • áprilisban a felvidéki magyarság kitelepitésére szoktunk emlékműsort készíteni
  • -októberi diákutaztatás, amikor az összes 11.osztaly diákjai látogatnak el Budapestre, az 1956-os forradalom emlékhelyeit végigjárva
  • -gyakran, de nem minden évben részt veszünk a Gloria Victis eseménysorozaton és történelmi vetélkedőn, valamint 2016-ban bejutottunk a Cultura Nostra történelmi veteélkedő döntőjébe.
  • -nyári táborok (továbbképző vagy ifjúsági táborok).

Ha valakit érdekel a Rákóczi Szövetség tevékenysége és részt szeretne venni benne, az keresse Csorján Árpád tanárurat.